"Catootjes konijntjes"

 

           

 

Heeft u tips? Mailt u naar: cato@catootjeskonijntjes.nl

 

Je Nederlandse Hangoor Dwerg gereedmaken voor de tentoonstelling.

 

Tips van collega - fokkers NHD onderaan deze bladzijde...........

 

1.Uw konijn moet voldoen aan de eisen die aan het ras zijn gesteld.

 Hier: http://www.catootjeskonijntjes.nl/Denederlandsehangoordwerg.htm  hier leest u aan welke eisen de Nederlandse Hangoor Dwerg moet voldoen.

Voldoet uw konijn niet aan deze eisen dan zal uw konijn worden afgekeurd.

Wilt u geen O, dan laat u uw konijn thuis.

Het kan natuurlijk zo zijn dat u weet dat uw konijn niet aan alles voldoet, maar dat u toch wilt weten of het konijn verder wel aan de eisen voldoet. Er komt een O op het keurrapport te staan, maar u kunt nadien bekijken of u het konijn verder voor de fok wilt gebruiken of niet.

Let ook op evt. afwijkingen./ fouten....Dan denk ik aan:

Foutief geslachtsdeel ( gespleten penis)

Afwijkend gebit ( klemgebit, olifantsgebit, trapgebit .Lees bij: Hetziekekonijn.htm bij : Tanden

Afwijkende nagel of oogkleur . Lees bij : Beschrijvingenfotosvandeerkendekleurenvandenhd.htm wat de juiste kleuren zijn.

Broek of wam.

Is het gewicht correct voor het ras...

 

2.Voorkomen is beter dan genezen……

Een ziek konijn maakt u 1 dag voor de show niet beter………

en een erg vies konijn kunt u vlak voor de show niet meer goed schoon krijgen….

Een konijn met enig overgewicht krijgt u niet meer op gewicht en een konijn dat te weinig weegt krijgt u door extra te voeren niet meer op voldoende/ juist gewicht.

Dus controleer/bekijk uw konijnen regelmatig!Maak de hokken regelmatig schoon, zodat uw konijn niet onnodig vervuilt. Diaree of dunne poep?....neem maatregelen met het voer (b.v groenvoer weglaten) of misschien is medicatie nodig.

Zorg ervoor dat uw konijn in goede conditie is. Hieraan wordt eigenlijk het gehele jaar "gewerkt".Dit kun je een paar dagen voor de show niet meer even "bijwerken".Het konijn moet vlezig zijn.....niet te mager ( geen handtasje..).Let wel op dat de voedsters geen wam krijgen!

Pak uw konijn altijd op de juiste manier op .Het op een verkeerd oppakken van een konijn kan beschadigingen geven aan de huid .Dit is weer te zien aan de pels. Dit komt niet meer goed ( lezing Cor Bregman Champion show 2010) Een keurmeester zal dit ook opmerken.

 

3.Voor de show………..

De nagels knippen, indien nodig.( let op, knip niet in “het leven”)

Is nagels knippen niet nodig….kijk of er geen “poepballetjes”aan de nageltoppen zitten .Verwijder deze eventueel.

Borstelen en kammen van het konijn .Er mogen geen klitten( of keuteltjes) in de pels zitten. Trek niet te hard, dit is niet goed voor de huid en er kunnen kale/dunne plekken ontstaan.

Kijk of de oren aan de binnenkant ook schoon zijn. Reinig dit eventueel voorzicht met een vochtig wattenstokje.

Is er enige”urineaanslag”aan de pootjes en of rond z’n kontje? Bonte en witte konijnen....viezigheid valt natuurlijk extra goed op!Vaak helpt het reinigen met droogshampoo (swarzkopf) of het aanstippen met waterstofperoxide 3%( enkelen hebben het over 10% ? ).Ik gebruik voor dit laatste een oude tandenborstel. Waterstofperoxide kan verdampen, sluit daarom het flesje na gebruik. Zo voorkomt u dat het gehalte waterstofperoxide in het water terugloopt.

Is uw konijn blauw/blauwbont of zwart /zwartbont? Kijk of er nog enkele witte haren in de pels zitten. Trek deze er voorzichtig uit met een pincet. Zijn het er veel?.....pas op dat er geen kale plekken ontstaan!

Heeft u voldoende tijd? Laat uw konijn wat wennen aan “het op tafel zitten”, zoals dat ook tijdens de keuring gebeurt. Dit zal dan minder vreemd/ eng voor hem/ haar zijn. Een relaxed konijn toont het mooist.

▪ Natuurlijk neemt u geen konijnen mee naar een tentoonstelling die ziek zijn!Slecht voor het konijn en kans dat de andere konijnen op de show ook ziek worden!Vermoed u dat u konijn ziek is? Niet mee nemen!Wat u niet wilt dat u geschiedt....

 

 

4 En verder…

Een konijn die niet goed is van bouw en type....helaas, daar valt niets aan te veranderen...

Leuk of niet leuk.....verschillende keurmeesters kunnen je konijn verschillend beoordelen. De 1 houdt van breed, de ander van erggggggggggg breed. Het kan zijn dat de ene keurmeester een fout niet bemerkt ( b.v een kromming in de staart) en de ander wel. Dit kan het verschil zijn tussen een ZG en een O....Keurmeesters zijn ook mensen....vergeet dat niet.

Maak de verzendkisten gereed. Plak de toegestuurde labels op de kisten, zodat u gemakkelijk kunt zien welk konijn in welke kooi moet.

Tip: maak tussenschotjes om tussen de tentoonstellingskooien te hangen.( let op maat van de kooien).Konijnen willen elkaar nog wel een “besnuffelen”en elkaar gaan bijten. Het zou jammer zijn als het buurkonijn een hap uit het oor van uw konijn haalt, of omgekeerd!

Wat is het adres van de tentoonstelling? Hoe moet u rijden? Zorg dat u op tijd bent….

Misschien nog wat voer meenemen voor de eerste avond?Ze worden vaak na de keuring gevoerd.

Nog kammen voordat u ze in de tentoonstellingskooi doet?Kammetje meenemen.

Haal uw konijnen op op de daarvoor aangegeven tijd. Vergeet niet uw evt. catalogusbon en evt. gratis entreebewijs mee te nemen. En....neem een kijkje op de show....leuk , leerzaam....en je ontmoet je collega-fokkers.

 

 

A:Tips van Wijnand v L., fokker van wit-roodoog en wit-blauwoog NHD
Om de dieren wit op een show te krijgen doe ik het volgende:
*Om te beginnen zitten de dieren hier op rapsodie, dit is gehakseld koolzaadstro, en krullen.
Dit omdat stro een gele aanslag aan de voetzolen geeft. Ook let ik bij de selectie op de' natuurlijke netheid' van de dieren, een viespeuk blijft hier niet hoe mooi hij of zij ook is. Dit vererft en je zult nooit geen hoge predicaten halen met zo'n dier.

 

*In het showseizoen krijgen de showdieren, naast hun gewone voeding, lijnzaad voor de pels.
Vanaf een week voor de show word het hok/mesthoek dagelijks schoongemaakt om evt. ongelukjes te voorkomen.

 *Een week voor de show worden de nageltjes geknipt en worden ze gewogen om evt. het voerschema ( meer of minder ) aan te passen. Tussen de shows door voer ik wat minder om dan vanaf twee weken voor een show volop te voeren om zo de conditie er op te krijgen. Ook worden ze dan dagelijks met waterstofperoxide behandelt. Gewoon de voetzooltjes goed inwassen en uitwrijven. Daarnaast natuurlijk borstelen ed.      

 *Op de show zorg ik voor mijn eigen bodembedekking; het is al regelmatig gebeurt dat een smetteloos wit konijn na een nacht op slecht stro toch gele aanslag vertoonde en dat is bij de witten an einde oefening wat betreft een hoge klassering.

Op deze manier probeer ik mijn dieren wit en in topconditie op een show te brengen.