Index

                                                                                              

                                                                                                          

 

 

De Nederlandse Hangoor Dwerg

 

De omschrijving van de Nederlandse Hangoor Dwerg en de erkende kleueren van dit ras zijn te lezen op: https://www.nederlandsehangoordwergenclub.nl/index.php/ras

 

Nederlandse Hangoor Dwergen  Rasstandaard   2019

mad.1.

De Nederlandse Hangoor Dwerg heeft een aantal raseigenschappen waarmee op tentoonstellingen en shows punten te halen zijn. Het maximaal aantal punten wat behaald kan worden is 100. Hieronder staat meer informatie over de punten waarop een NHD konijn wordt beoordeeld. Uiteraard is het doel om de rasstandaard zo dicht mogelijk te benaderen en dus zoveel mogelijk punten te behalen.
De samenstelling voor de te halen punten is als volgt:

Onderdeel Punten
1 Gewicht 10
2 Type, bouw en stelling 20
3 Pels en pelsconditie 20
4 Kopvorm 15
5 Oren: structuur, dracht en lengte 15
6 Kleur (manteltekening) 15
7 Lichaamsconditie en verzorging 5
Totaal 100

1. Gewicht Het gewicht van de NHD is 1250 gram tot 1750 gram. De puntenschaal voor het gewicht is als volgt:

Het gewicht is 1250 tot 1800 gram ( per 1-4-2019)

Puntenschaal voor het gewicht:

Gew.

(g)

1250-1340

1340-1440

1450-1750

1760-1800

Punten

  8

  9

  10

  9

2. Type, bouw en stelling Het type is geblokt. De bouw is stevig, gedrongen en massief. Breed in schouders en achterhand. De borst is diep. De nek is kort en krachtig. De ruglijn loopt vanuit de nek iets omhoog naar de achterhand. De afronding van de brede achterhand verloopt in een korte ronding. Deze afronding mag beslist geen scherpe hoek vormen. De benen zijn dik, kort en gespierd. Het ras heeft een lage stelling. Een juiste stelling toont de aanwezige rasadel.

3. Pels en pelsconditie De pels is van normale lengte, dicht ingeplant, rijk aan onderhaar, zacht en glanzend. De conditie van de pels wordt onder andere beoordeeld op kale plekken of onregelmatigheden.

4. Kopvorm 
De kop is sterk ontwikkeld, met breed voorhoofd, breed tussen de ogen, sterk ontwikkelde wangen en brede snuit en kaken. Het neusbeen is sterk gebogen. Bij de ram is een kinknobbel (knoop) toegestaan. Hieronder wordt verstaan een aanhangels onder de kin, niet aan de keel, zo klein mogelijk en goed gevormd.

5. Oren: structuur, dracht en lengte De oren zijn dik, breed, stevig van structuur en aan de top lepelvormig afgerond. De oren hangen met de schaalopening naar de kopzijde gekeerd en vanuit de zijkant gezien, loodrecht naar beneden. Van voren gezien worden ze iets gebogen gedragen. Vouwen en plooien in de oren zijn foutief. De lengte van de oren, gemeten van punt tot punt, met inbegrip van de schedelbreedte is 21 cm tot en met 27 cm. Door de ombuiging van de oren aan de basis ontstaan op de kop twee zichtbare verhogingen, kronen genoemd. Hoe zwaarder en steviger de oorstructuur, hoe beter deze kronen uitkomen.

De puntenschaal voor de oorlengte komt te vervallen ( per 1-4-2019)

6. Kleur/manteltekening De Nederlandse Hangoor Dwerg is erkend in de kleuren konijngrijs, ijzergrauw, blauwgrijs, blauwgrauw, zwart, blauw, chinchilla, madagascar,isabella,fawn,midden sepia marter zilvervos en otter zwart. Verder zijn bovenstaande kleuren erkend in bont. Eveneens zijn erkend sallander, donker sepia marter, midden sepia marter, midden blauw marter, midden geel marter, wit met rode oogkleur en wit met lichtblauwe oogkleur. Rus tekening in de kleur zwart. De onderkaak is bij voorkeur gekleurd.
Bont Bij bont is sprake van mantel- en koptekening. Bij de manteltekening zijn de rug en de zijden zoveel mogelijk gekleurd. In de nek is iets witte aftekening aanwezig, welke niet verder mag reiken dan de schouderbladen. De kop is overwegend gekleurd. De snuit is geheel gekleurd. Op het voorhoofd zit een witte vlek (kol). Tussen snuit en wangen zit iets witte aftekening, welke doorloopt naar de onderzijde van de kop. De borst is bij voorkeur wit gekleurd. De voorzijde van de voorbenen is eveneens wit. De achterbenen, buik en onderzijde staart zijn overwegend of geheel wit gekleurd. De bovenzijde van de staart is gekleurd. De bonttekening dienst zoveel mogelijk symmetrisch te zijn. De nagels zijn bij bont kleurloos.
Omdat ik zelf fokker ben van de NHD in de kleur madagascar, ga ik hier alleen verder in op de kleur madagascar. De genetische kleurformule behorend bij de kleur madagascar is:
Internationaal:                                                                   Duits:aBCDe                                                                             AbCDg aBCDe                                                                              AbCDg
Kleurpatroon Het kleurpatroon bestaat uit een zwartachtige sluier, welke zich uitstrekt over snuit, oren, borst, onderste gedeelte van de schouders, flanken, achterhand, benen en bovenzijde staart. De sluierkleur verdunt zich op de flanken naar boven is het krachtigst op snuit, benen en oren. Het voorhoofd is lichter gesluierd en toont zoveel mogelijk dezelfde kleur en waas als de dekkleur. De sluier is vrij van onderbreking, welke vaak aangetroffen wordt op borst, voorbenen, onderzijde schouders en dijen.
Dek- en buikkleur De dekkleur is geelbruin. De dekharen zijn zwartachtig getopt, waardoor een lichtzwarte waas op het dek aanwezig is. De voetzolen zijn licht (grijsachtig) gekleurd. De buikkleur is krachtig zwartachtig en egaal van kleur. De onderzijde van de staart volgt de buikkleur zoveel mogelijk. De onderzijde van de staartpunt mag iets lichter gekleurd zijn. De oogkleur is donkerbruin. De nagels zijn donkerhoornkleurig. De snorharen zijn zwartachtig gekleurd.
Tussenkleur De tussenkleur is geel en zet zich zo ver mogelijk naar de haarbasis voort. Des te dieper het geel zich naar de haarbasis uitstrekt, des te beter.
Grondkleur De grondkleur van de dekkleur is crème tot wit. Bij voorkeur crème. De grondkleur aan de buik is crème.

7. Lichaamsconditie en verzorging Wanneer een konijn op een tentoonsteling komt om gekeurd te worden moet het er uiteraard op zijn best uitzien. Dit betekent dat het konijn schoon moet zijn, de nageltjes geknipt moet hebben en schone voetjes en oren moet hebben.
Bij beoordeling van het konijn op bovenstaande punten wordt er rekening gehouden met lichte fouten en zware fouten. Bij lichte fouten gaat het om geringe afwijkingen en zal puntaftrek volgen in de categorie waarin de fout valt. Wanneer het gaat om zware fouten zal het konijn met een O, ofwel een onvoldoende, worden beoordeeld.
Fouten
Hieronder volgen zowel de lichte als de zware fouten, uitsluitend gericht op de kleur madagascar.

Lichte fouten Iets zwak gekleurde sluier. Iets onregelmatige sluiter. Iets zwakke voorbeenkleur. Iets donker gekleurd voorhoofd. Iets zwakke oorkleur. Iets gemeleerde oorkleur. Enkele witte haren. Iets rode dekkleur. Iets gele dekkleur. Iets onregelmatige dekkleur. Iets ongelijke dekkleur. Iets weinig waas. Iets sterke waas. Iets lichte buikkleur. Iets onregelmatige buikkleur. Iets lichtgekleurde onderzijde staart. Iets lichte oogkleur. Iets lichte nagelkleur. Enkele witte snorharen. Iets donkere tussenkleur. Iets lichte tussenkleur. Iets smalle tussenkleur.

Zware fouten Te zwak gekleurde sluier. Te onregelmatige sluier. Te zwakke voorbeenkleur. Geheel donker gekleurd voorhoofd. Te zwakke oorkleur. Te gemeleerde oorkleur. Te veel witte haren. Te rode dekkleur. Te gele dekkleur. Te onregelmatige dekkleur. Te ongelijke dekkleur. Te weinig waas. Te sterke waas. Te lichte buikkleur. Te onregelmatige buikkleur. Te lichtgekleurde onderzijde staart. Te lichte oogkleur. Te lichte nagelkleur. Te veel witte snorharen. Te donkere tussenkleur. Te lichte tussenkleur. Te smalle tussenkleur. Blauwe grondkleur dek. Blauwe grondkleur buik.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                          

 

 

 

 

                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

n